Terapii

>> vineri, 25 septembrie 2009


Cromoterapia

Inca din Evul Mediu, vindecătorii și vrăjitorii recurgeau adesea la cromoterapie ca la un mijloc de combatere a diverselor maladii. In zilele noastre, cercetătorii recunosc ca într-adevăr culorile au efecte puternice asupra psihicului uman, iar prin intermediul psihicului asupra dispoziției și sănătății.

Culori ce stimulează și culori ce frineaza

Unele culori stimulează activitatea biologica a organismului, altele, dimpotriva, o frineaza. In acest context, un exemplu este anotimpul toamna, detestat de mulți din cauza ploilor frecvente și a noroiului. Se susține ca acestea atrag proasta dispoziție și sănătate precara. Este cunoscuta expresia melancolia de toamna, cînd omul își pierde interesul fata de tot și de toate, îi este somn în permanenta, îi scade apetitul sexual, iar funcțiile cerebrala și locomotorie sunt mult încetinite. Aceste simptome se observa mai ales la femei. Conform unor statistici, femeile sunt de aproximativ patru ori mai afectate dacit bărbații de indispoziții și chiar stări depresive.
Cauzele: zona lipsei de lumina solara și a culorilor deschise
In realitate, cauzele, motivele melancoliei de toamna trebuie căutate în zona lipsei de lumina solara și a culorilor deschise. Fiind privați de o mare parte dintre excitanții cromatici cu care ne-am obișnuit în timpul verii, psihicul nostru, mai exact conștientul și subconștientul nostru, luate împreuna, transmit mai puține impulsuri de comanda sistemului endocrin, care, la rândul sau, emite mai putini hormoni care stimulează procesele vitale din organism. Totodată, din cauza faptului ca sistemul imunitar funcționează la jumătate din capacitatea sa, se reduce la jumătate rezistenta organismului și se agravează bolile cronice. Putem oare da un colorit mai aprins toamnei triste? Pentru aceasta este nevoie sa îndestulam lumea noastră cu unele culori mai deschise. Absenta luminii solare poate fi într-o oarecare măsura completata cu lumina artificiala. Încăperea în care ne petrecem majoritatea timpului toamna trebuie sa fie bine iluminata, nici nu trebuie sa ne treacă prin cap sa stam în semiobscuritate. Dimpotriva, este de preferat culoarea alba, apropiata de lumina solara.

Bagheta magica a culorilor

Bagheta magica însa poate fi gama de culori perceputa de-a lungul zilei cu ochiul liber. Pe primul loc se situează culoarea roșie. Marele vindecător al Antichității Avicena recomanda ca remediu împotriva melancoliei de toamna purtarea unor haine de culoare roșie. In subconștientul nostru, culoarea roșie este asociata cu energia și puterea; ca urmare, îl binedispune pe om. Astfel, culoarea roșie alunga tristețea și emoțiile negative, are efecte stimulatoare asupra organelor interne și a mușchilor, în special asupra picioarelor. Desigur, în zilele noastre nu este la moda sa mergi la serviciu îmbrăcat în roșu, dar atunci cînd vii seara acasă este bine sa-ți pui ceva roșu pe tine, o cămașă sau o rochie sau cel puțin sa te legi cu un batic roșu. De asemenea, este indicat ca masa de la bucătărie sa fie așternuta cu o fata de masa sau cu o mușama în carouri roșii. Este foarte util sa faci rost de o ceașcă de culoare roșie, iar gospodinele sa-și cumpere cratițe, tigăi, ceainice etc. de aceasta culoare. Pe masa de lucru, la birou sau în camera noastră ar fi bine sa avem ceva de culoarea roșie: o mapa, niște flori, o pictura în armonie cu mediul înconjurător și atunci vom simți cum imediat ne revine buna dispoziție, ne calmam și ne creste tonusul.

Efectul de însanatosire al culorii portocalii
Efectul înviorator al culorii roșii este completat de efectul de însănătoșire a culorii portocalii, care este extrem de util în tratarea dereglărilor aparatului digestiv, a bolilor de inima, precum și a disfuncțiilor sistemului endocrin. Oranjul are efecte asupra rinichilor și vericii urinare. Purtarea hainelor de nuanță oranj în casa te ajuta sa scapi de tristețe și de spaime, previne căderile nervoase și ajuta la creșterea poftei de mâncare, care dispare de cele mai multe ori în perioada toamnei.


Culoarea verde este benefica pentru vedere
Culoarea verde este benefica pentru vedere, pentru sistemul nervos și epiderma.
Verdele este un minunat vindecător, care ajuta organismul sa elimine toxinele și sa scape de constipație. Aceasta culoare mai este considerata culoarea recoltei, contribuind la buna circulație a limfei în organism, eliminarea sucului gastric si a transpirației. In același timp, culoarea verde întărește sistemul nervos central, stimulează activitatea cerebrala, percepția informațiilor și o gândire coerenta și precisa. Cind în camera exista obiecte de culoare verde deschis, atunci în dispoziția persoanelor aflate în acest loc se simte o nota de veselie. Din toata gama de culori cea mai armonioasa este verdele, care contribuie la soluționarea unor probleme destul de dificile. Totodată, acțiunea sa favorabila mărește funcțiile inimii și plămînilor. De aceea, oamenii se simt confortabil cind în încăpere exista pete de culoare verde, chiar dacă ele nu sunt foarte mari sau foarte deschise - acestea oricum au efect odihnitor asupra ochiului.

Efectul curativ al culorii albastre
Extrem de puternic este efectul curativ al culorii albastre, care calmează stresul și emoțiile, scade tensiunea arteriala, micșorează durerile în cazul sciaticii si al ulcerului la stomac. Daca un bolnav de pneumonie privește îndelung un obiect de culoare albastra, atunci acesta se vindeca mult mai repede. Multa lume care suferă de insomnie nu știe ca dacă citește la o lampa cu abajur albastru somnul nu va întârzia sa apară. Efectul va fi același dacă în camera în care dormim punem pe perete un covor de culoare albastra sau bleu. Trebuie sa facem în asa fel ca toamna la birou și acasă ochiul nostru sa se bucure de întreaga gama de culori. Veți vedea atunci ca melancolia de toamna va ramîne doar o stare... poetica.

  
Un alt fel de cromoterapie


"Culoarea, aceasta fermecătoare însușire a tot ce ne înconjoară, poate aduce în sufletul nostru bucurie sau tristețe, căldură sau răceală, agitație sau liniște. Ea ne face sa ne simțim mai aproape sau mai departe de noi înșine, iar de felul în care ne pricepem sa o utilizam depinde, în mare măsura, echilibrul nostru, liniștea interioara proprie, bogăția trăirilor noastre afective dar și starea noastră fiziologica".

Lasind la o parte culorile zugrăvite pe pereții camerelor, acestea având si ele o foarte mare importanta, dra Camelia Ene, specialista în cromoterapie, ne-a vorbit despre culorile florilor și cele din vestimentație: "Atât florile, cit și hainele pe care le purtam, au culori care pot fi receptate de noi sau de alții de lînga noi și ca un posibil mesaj purtător de semnificații inteligibile. Numai ca, marea varietate de culori a naturii și a obiectelor de vestimentație este văzută, simțită și apoi codificata și decodificata într-un anumit fel, în funcție de experiența, gustul estetic și preferințele fiecăruia".

Astfel, spune dra Ene, rosul florilor poate declanșa efecte calorice, stimulând comportamentul de lupta. Deși este o culoare foarte calda, rosul este un stimulator general: excita, irita, provoaca, mobilizează, incita la acțiune. In același timp, culoarea roșie este și un foarte bun stimulator intelectual, însuflețind, activând și facilitând asociațiile de idei. Privind rosul aprins al florilor ne creste presiunea sanguina și ni se activează respirația, având senzația de căldură.

Florile albastre ofera liniște interioara și generează o plăcută ambianta afectiva și meditativa. Îndeamnă la calm și reverie. In schimb, în exces, conduc la depresie, dind senzația de nostalgie.
Verdele plantelor este relaxant și dătător de speranță, dind senzația de prospețime și sentimentul nutriției asigurate.
Totodată, facilitează deconectarea nervoasa. In plan fiziologic, scade presiunea sanguina și dilata vasele capilare. Florile galbene dau senzația de căldură, intimitate, satisfacție, admirație și înviorare. Pot fi un bun calmant al psihonevrozelor, sporind atenția și predispunând la comunicativitate.
Dar și culorile hainelor pe care le îmbrăcam pot avea efect asupra stării noastre de sănătate. "Hainele albe au o nota de prospețime, pace și echilibru. Cele de culoare roșie sunt benefice pentru persoanele cu tensiunea scăzută, lipsite de energie. Vesmintele de culoare albastra au efect liniștitor, protector. Galbenul din vestimentație are efect asupra ficatului, stimulând funcția hepatica. Este culoarea altruismului și detașării de lucruri materiale. Fiind situat la mijlocul spectrului, verdele este culoarea echilibrului, a armoniei, hainele de culoare verde având un efect minunat asupra echilibrului nostru interior", spune dra Camelia Ene. Desigur ca toate aceste sugestii nu pot fi epuizate aici. Sa reținem doar ca atât florile pe care le oferim sau le primim în dar, cit și hainele îmbrăcate zilnic, ne pot ajuta sa trecem peste neplăcerile create de diverse probleme de sănătate. 

sursa



Meloterapia

Meloterapia este o forma a psihoterapiei în care muzica este folosita ca mijloc de exprimare (în loc de vorbire) și care este indicata de terapeut în funcție de problemele fiecărui pacient.
Astfel pot fi tratate agresivitățile ascunse, tulburările mentale sau afective, anumite blocări, dar și câteva boli psihosomatice, cum ar fi astmul sau problemele de alimentație.
Meloterapia poate lua doua forme:

  1. o modalitate activa - practica unui instrument muzical
  2. o modalitate pasiva - ascultarea muzicii

Muzica și medicina

Inca înainte de a ne naște, cam din a 16-a săptămână de sarcina, anumite zgomote interne, cum ar fi bătăile inimii sau curgerea sângelui, dar și cele din afara ne influențează puternic. Organismul învață sa reacționeze la muzica și la elementele ei - ritm, dinamica, melodie - iar după naștere cu atât mai mult. Pana în clipa când un copil începe sa vorbească, el învață totul pe plan non verbal, cu ajutorul silabelor, al cântecelelor, al țipetelor - o muzica primara a cărei experiența ne ghidează o viata întreaga. De aceea, preocuparea muzicala încă din prima copilărie ne stimulează și pe plan intelectual.
Tensiunea, pulsul, respirația, sensibilitatea la durere, toate sunt influențate de ritm sau de anumite lungimi de unda. Când ești relaxat, pulsul, de exemplu, se modifica ușor. Insa dacă ți-e frica, te doare ceva sau ești stresat, ritmul cardiac rămâne "înghețat" pe o anumita frecventa.
Efectuând diferite teste, medicii au descoperit ca nivelul hormonilor stresului, adrenalina și cortizonul, pot fi coborâte cu 20% cu ajutorul unei muzici romantice sau cerebrale. Acest fapt este folosit de medicina.
Asa, de exemplu, femeile suporta mai ușor durerile nașterii dacă asculta muzica, pacienții care asculta muzica înainte de o operație au nevoie de 50% mai puține calmante, iar în timpul intervenției au un nivel al hormonilor de stres mult mai redus. Sistemul vascular nu este atât de încărcat și activitatea cerebrala se desfășoară mai liniștit. Urmarea este ca se folosesc mai puține medicamente.


Ar fi bine dacă te-ai folosi de efectul calmant al muzicii în fiecare zi. Poţi sa fii propriul tău muzicoterapeut, cu un program absolut personal. Pentru liniștire sau în situații stresante asculta cel mai bine muzica clasica, melodii romantice sau cântece de inima albastra. Dacă vrei sa scapi de emoțiile unui examen sau sa te pregătești pentru un interviu important, poate sa fie și ceva mai animat. Cel mai bine este sa-ți pui pur și simplu discul preferat și efectul antistres apare imediat. Căci terapeuții subliniază: ceea ce iți place ție personal acționează cel mai bine și cel mai intens.
Ultima găselnița a profesioniștilor: o combinație de aromoterapie - câteva picături de ulei parfumat într-o lampa speciala - și o muzica compusa special, cu efecte liniștitoare, învioratoare sau pline de armonie. Cine se decide pentru aceasta meditație muzicala are însă nevoie de cel puțin o jumătate de ora de timp liber.

Tratarea afecțiunilor prin meloterapie

Studiile de psihologie efectuate pana acum în diverse laboratoare de cercetare au permis elaborarea următoarelor recomandări:

  • pentru calmarea sistemului nervos : Concertul nr. 5 pentru pian si orchestra de Beethoven si Uvertura operei Parsifal de Wagner
  • pentru destindere psihica si relaxare: Sonata pentru flaut, alto si harpa si Clar de luna de Debussy, Nocturnele lui Chopin si Apocalipsa animalelor de Vanghelis
  • pentru combaterea oboselii si surmenajului: Poemul simfonic Vltva de Smetana si Dimineata de Grieg
  • pentru tratarea starilor depresive: Carnavalul de Dvorak
  • pentru calmarea starilor de agitatie: Oda bucuriei de Beethoven si Corul pelerinilor de Wagner
  • pentru tratarea nevrozei astenice si a tulburarilor vegetative: Mica serenada si Simfonia nr. 41 de Mozart
  • pentru calmarea marilor suferinte care apa rîn urma unor întamplari tragice: Concertul pentru violoncel de Dvorak si Patetica de Ceaikovski.
sursa

free counters

English vs. Le francais

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP