India

>> sâmbătă, 19 septembrie 2009




Informații generale

Pentru orice turist cu spiritul aventurii, India reprezinta o adevărată provocare. Uimitoarea sa diversitate etnica se reflecta chiar pe bancnotele numite rupii, tipărite în 15 limbi oficiale, plus engleza. Lingviștii au numărat 1652 de limbi vorbite pe teritoriul Indiei, excluzând dialectele, scrise în 13 alfabete diferite. Varietatea trăsăturilor fizice ale locuitorilor va uimi și ea.
Arta și arhitectura sunt la fel de bogate ca istoria tumultuoasa a ținutului: giganticul "gopuram" în sud, în stil pur hindus, templele orașului sfânt Varanasi de pe malul Gangelui, sculpturile erotice de la Khajuraho, splendidele fortarete de marmura și mausoleurile împăraților Mughal și ale maharajahilor din Delhi și Agra, palatele din piatra de la Rajasthan, dintre care astăzi multe au fost transformate în luxoase hoteluri, grandioasele clădiri guvernamentale și stațiile de tren de la New Delhi, construite de stăpânirea britanica.

DELHI

Capitala Indiei pare a avea doua fete cu totul diferite. Noul Delhi se caracterizează printr-un aspect modern: o metropola întinsa, cu înalte clădiri de birouri, cu hoteluri de lux, parcuri și bulevarde, dominate de impunătorul palat prezidențial colorat într-o superba nuanță de albastru și de clădirile ministerelor, ridicate din piatra roșie. Paralel, separat de o linie invizibila prin locurile unde se aflau vechile ziduri ale orașului, se întinde asa-numitul Old Delhi, locuit de hinduși și musulmani, unde s-au păstrat în întreaga lor splendoare forturile și moscheile din secolul al XVII-lea.
Nu puteți părăsi acest oraș fără sa vizitați Jantar Mantar, una din cele mai stranii clădiri, un fost observator astrologic înălțat în anul 1724; mormântul lui Humayun, recunoscut ca sursa de inspirație pentru Taj Mahal; marele fort roșu ridicat de legendarul Shahjahan în anul 1639, când a transferat capitala tarii de la Agra în Delhi; moscheile Moti Masjid și Jama Masjid, cele mai mari din India.


AGRA

Aici strălucitorul Taj Mahal taie respirația chiar și celui mai blazat turist...Piatra roșie a porții și clădirea centrala din marmura alba pot fi considerate adevărate capodopere. Nu mai vorbim de restul ansamblului arhitectonic...Pare ca nicăieri în lume nu exista atâta armonie și simetrie rafinata. Cu aceeași impresie ramai după vizitarea fortului construit și el din piatra roșie de Akbar in anul 1565, a mormântului lui Itimad-ud-Daulah sau a mausoleului ridicat din piatra roz și marmura alba al lui Akbar, situat la 10 km nord de Agra.

JAIPUR
Datorita culorii pietrelor folosite în construcția clădirilor sale, și-a câștigat numele de "orașul roz". Uimitor este faptul ca nuanțele variază în funcție de anotimp și de momentul zilei de la roz pastelat la culoarea ambrei, de la portocaliu la ocru.

VARANASI

Unul din cele mai vechi orașe din întreaga lume, Varanasi este centrul religios al hinduismului, primind cu ospitalitate mii de pelerini în fiecare an. Treptele pe care se urca de pe malul Gangelui răspândesc un fior mistic: aici au stat dintotdeauna credincioșii, așezați cu picioarele încrucișate și înălțând mantre către ceruri. Din când în când, se ridica pentru a intra în apa sfânta a Gangelui, cu credința fierbinte ca s-au mai apropiat cu încă un pas de mântuire. Ideala pentru observarea acestui spectacol uluitor este o călătorie pe apele Gangelui in zorii zilei sau la apusul soarelui.
In Khajuraho, capitala fostului regat Chandella Rajput, faimoasele temple înalță un adevărat imn închinat vieții; în piatra lor de culoare roz au fost surprinse de sculptori anonimi toate momentele importante din existenta clanurilor războinice, de la lupta la iubire, în ipostaze considerate de unii specialiști cele mai impresionante din lume.
Jaisalmer, citadela construita din piatra ce pare aur pur, se înalță asemeni unui miraj din mijlocul desertului Thar; 3000 de oameni mai locuiesc încă la adăpostul zidurilor sale, majoritatea caselor în care își duc existenta datând, surprinzător, din secolul al XII-lea.
In Udaipur veți fi uimiți sa descoperiți un oraș al grădinilor și lacurilor; acestea sunt de fapt lacuri artificiale, create la comanda lui Maharana Udai Singh pentru noua sa capitala. Unele impresionează prin dimensiuni: lacul Pichola are o lungime de 4 km și o lățime de 3 km. In acest paradis al apelor și florilor, străduțele labirintice îmbie călătorii la un drum parca inițiatic.

Informații practice

Bănci

Deschise intre 10 a.m. și 2 p.m.

Imbracaminte
Sunt recomandate haine ușoare din bumbac sau in, dar și o jacheta pentru serile răcoroase și pentru restaurantele dotate cu aer condiționat. Când vizitați moscheile sau alte localuri de rugăciune musulmane, este indicat sa va îmbrăcați modest.

Carti de credit
Sunt acceptate la hoteluri, restaurante și magazine mari.

Tipping
Indienii așteaptă ceea ce numesc "baksheesh" pentru cel mai mic serviciu prestat. In aceasta țară, nimic nu este gratuit. Bacșișul este de 1 sau 2 Rs pentru fiecare bagaj carat de hamali, în rest cam de 10 Rs. Lucrătorii din restaurante și șoferii de taxi nu așteaptă bacșiș.


Apa
Consumați numai apa îmbuteliată.

Sănătate 
Nu exista obligativitatea nici unui vaccin, dar este prudent sa va vaccinați împotriva hepatitei A si B, febrei tifoide, meningitei și sa urmați un tratament preventiv împotriva malariei.

Moneda
Moneda oficiala este rupia ( = 100 paisas). Exista subdiviziuni de la 1 la 500 Rs. Exista și monede în subdiviziuni de la 5 la 50 paisas si de la 1 la 5 Rs.

Clima
Cel mai indicat sezon pentru excursii este din octombrie pana în martie. Căldura este sufocanta în martie (35-40 grade C), iar vara este anotimpul musonic. Toamna și iarna temperatura este, totuși, 25-30 grade C, iar noaptea poate cobori pana la 9 grade C. Ploile sunt rare tot timpul anului.
sursa




0 comentarii:

free counters

English vs. Le francais

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP