Ceai verde

>> luni, 19 octombrie 2009


Fiecare dintre noi, mai des sau mai rar, consumă ceai la micul dejun/cină, de ce nu, chiar şi pe parcursul întregii zile. Ceaiul este un produs destul de benefic sanataţii fizice, cît şi celei mintale (în special ceaiul verde şi cel obţinut din plante medicinale). În acest articol o să mă axez pe proprietăţile curative ale ceaiului verde.
Ceaiul verde este un tip de ceai obtinut din planta Camelia sinensis. Prin oprirea procesului natural de fermentatie acesta se diferentiaza de alte tipuri de ceai cum ar fi ceaiul oolong sau ceaiul negru care provin din aceeasi planta. Imediat dupa cules frunzele sunt trecute prin abur, uscate iar apoi rulate impiedicand procesul de fermentatie.
Ceaiul verde este apreciat din timpuri stravechi pentru proprietatile sale benefice. Devine din ce în ce mai clar pentru oricine că ceaiul verde are un spectru foarte larg de prevenire a bolilor.

Compoziția ceaiului verde este formata din uleiuri esențiale, teină, tannini catechici, aminoacizi, vitamina C, proteine, calciu, fluor și altele. Toate aceste componente fac din ceaiul verde un excelent antioxidant, diuretic, stimulator cerebral, stimulator al proceselor de ardere a grăsimilor şi factor de protecţie anticancer.

Indicaţii terapeutice:
• Tratamente de slabire
• Intarzie imbatranirea prematura a tenului
• Reduce formarea tartrului dentar şi stopează apariţia cariei dentare, datorită fluorurilor şi taninurilor conţinute
• Obezitate, greutate in exces
• Oboseala intelectuală sau fizică
• Reţinerea apei în organism

Contraindicaţii
• Nu este indicat celor cu predispoziţie la lipotimie, gastrită cu hiperaciditate, ulcer stomacal şi duodenită. Produce dureri în zona stomacului.
• Mamele care alăptează si consumă mult ceai concentrat seara, o parte din cofeină trece în laptele matern provocînd insomnii copiilor.
• La persoanele hipotensive care consumă cantităţi mari de ceai verde foarte concentrat, în prima fază tensiunea creşte puţin, se ameliorează starea fizică, dar peste cîteva ore tensiunea scade accentuat, apare senzaţia de slăbiciune, scade tonusul vaselor sanguine.
• In cazul persoanelor care au probleme cu asimilarea calciului ar fi bine sa nu faca excese cu ceai verde sau negru datorita continutului de cofeina.
Cu toate acestea, nu ocoliti ceaiurile. Au extrem de multe efecte benefice. Sunt adevarate farmacii, iar organismul nostru poate beneficia de ceea ce ele ne ofera. Orpiti-va cateva minute si savurati aceasta bautura. Dar nu uitati niciodata: nu exgerati. Extremele sunt intotdeauna periculoase pentru trup si suflet. Transformati bautul ceaiului intr-o experienta de viata, intr-un moment de liniste, calm si relaxare.

Preparare
Ceaiul de calitate este cel proaspat (recoltat cel mai recent). Se recomanda ca infuzia sa se consume cat mai repede dupa preparare. Apa cea mai calitativa pentru preapararea ceaiul este apa de izvor (bogata in oxigen). Nu se recomanda folosirea apei plate sau carbogazoase. In cele ce urmeaza va voi spune cum se prepara ceaiul verde, oolong, negru si alb.
Ceaiul verde
Temperatura apei trebuie sa aiba in jur de 70 de grade celsius. Sunt mai multe metode prin care puteti ajunge la aceasta temperatura. Prima metoda ar fi sa aduceti apa la fierbere si apoi sa o lasati sa se raceasca in jur de 3 minute. O alta metoda ar fi sa o luati de pe foc atunci cand apar primele bule la fundul vasului, sau puteti pur si simplu sa introduceti un termometru in apa. Dupa ce ati adus apa la temperatura potrivita introduceti frunzele de ceai (o lingurita pentru o ceasca) si le lasati la infuzie 2-3 minute. Este de preferat ca ceaiul verde sa fie baut proaspat. Ideal ar fi ca frunzele de ceai sa fie tinute intr-un borcan de sticla, intr-un loc ferit de umiditate. Dupa prepararea primului ceai nu aruncati frunzele pentru ca se pot face 2-3 infuzii.
Ceaiul oolong
La ceaiul oolong temperatura apei poate fi in jur de 90 de grade celsius. Timpul de infuzie poate fi intre 2 si 9 minute, in functie de cat de concentrat vreti sa fie ceaiul rezultat. De asemenea si frunzele ceaiului oolong pot fi folosite la 2-3 infuzii.
Ceaiul negru
Spre deosebire de ceaiul verde care la temperaturi ridicate ale apei capata un gust amar, ceaiul negru se face cu apa ce abia a dat in clocot. Timpul de infuzie variaza intre 3 si 5 minute, in functie de tipul de ceai negru.
Ceaiul alb
Ceaiul alb se prepara aproape la fel ca si ceaiul verde. Temperatura optima a apei pentru infuzia ceaiului alb este de 80-85 grade celsius. Puteti utiliza metoda propusa anterior, si anume sa aduceti apa la temperatura de fierbere si apoi sa o lasati putin inainte de a o turna peste frunzele de ceai. Timpul de infuzie difera de la un tip de ceai la altul. Pentru cele ce provin din China este nevoie de un timp mai lung in timp ce pentru cele din India este nevoie de un timp mai scurt. Acest timp poate varia intre 1 si 5 minute. Cel mai bine este sa incercati mai multe variante si sa vedeti cum va place mai mult. Cu cat frunzele sunt lasate mai mult, cu atat gustul ceaiului va fi mai accentuat.


Ceaiul verde și virusul HIV
Consumarea de ceai verde poate ajuta in lupta cu una dintre cele mai grave boli pe care le-a cunoscut omenirea, infectia cu HIV. Cercetatorii au descoperit ca una dintre componentele ceaiului verde numita epigallocatechin gallate (EGCG) previne atacul virusului HIV asupra celulelor imunitare din organism.
Odata ce epigallocatechin gallate a ajuns la celulele imunitare, nu mai este loc pentru HIV sa patrunda in aceste celule in modul obisnuit.
Descoperirile sunt la inceput si mai este nevoie de cercetari, insa acest stadiul preliminar poate fi un bun inceput.
Unul dintre cercetatorii care au realizat acest studiu, profesorul Mike Williamson de la Universitatea Sheffield spune ca cercetarea arata ca un consum adecvad de ceai verde poate reduce riscul de infectare cu HIV si, de asemenea, poate incetini raspnadirea virusului.
Nu este vorba despre un leac si nici despre o cale sigura de evitare a infectiei. Oricum, in cazul persoanelor infectate este bine sa fie folosit impreuna cu medicamentele antivirale prescrise de medici.
Se fac in continuare cercetari asupra cantitatilor de ceai verde consumat si efectul diferitelor cantitati asupra infectiei cu HIV.
Ceaiul verde este cunoscut pentru efectele sale pozitive asupra multor boli, precum bolile de inima, cancerul sau boala Alzheimer. Cercetarile continua si sunt sanse ca ceaiul verde sa fie cunoscut in curand si pentru efectele sale asupra infectiei cu HIV.


Secrete ale măririi concentrației de antioxidanți din ceaiul verde
Va voi prezenta cateva secrete pentru a va mari concentratia de antioxidanti din ceaiul verde:
• Temperatura. Studiile au demonstrat ca folosind apa fierbinte, numarul antioxidantilor din frunzele de ceai creste. Cu cat este mai ridicata temperatura apei folosite la infuzie, cu atat este mai mare concentratia de polifenoli, realizand astfel un ceai mai eficient impotriva bolilor
• Timpul de infuzie. Pentru a concentra cat mai mult calitatile ceaiului intr-o ceasca se recomanda un timp de infuzie mai lung. Cu cat infuzia este mai indelungata cu atat numarul polifenolilor creste. Frunzele de ceai ar trebui lasate la infuzie intre 2 si 5 minute pentru ca numarul polifenolilor sa creasca. Din infuziile mai scurte rezulta un numar mai mic de polifenoli si mai multa cofeina in ceai.
• Marimea frunzelor. Cu cat sunt frunzele mai mici cu atat mai bine. Studiile au aratat ca frunzele de ceai mici necesita un timp de infuzie mai scurt decat cele mari.
Frunze de ceai sau pliculete. Este de preferat sa folositi frunze de ceai. Lasand pur si simplu frunzele de ceai sa pluteasca pe apa o cantitate mai mare de polifenoli este extrasa, in timp ce in cazul pliculetelor pentru a se produce aceeasi cantitate de antioxidant ele trebuiesc scufundate in apa continuu.

0 comentarii:

free counters

English vs. Le francais

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP