Premoniţia - şarlatanie sau adevăr?

>> sâmbătă, 7 noiembrie 2009


Dupa ce toate prezicirele nefaste legate de eclipsa solara s-au dovedit pacalele, credibilitatea urmasilor lui Nostradamus s-a cam topit. Asta nu presupune insa ca " Pemonitia" inseamna intodeauna sarlatenie. Exista oameni cu un dar innascut al previziunii. Faptele o dovedesc. Definitia premonitiei nu exceleaza prin concretete. Se spune ca este capacitatea pe care o au anumite persoane de aprezice viitorul.

In ce-i priveste pe cercetori (psihologi, psihiatri, medici, etc.) ei utlizeaza termeni diferiti pentru a evoca premonitia, in functie de spatiul si timpul in care opereaza: retrocognitie - pentru perceperea evenimentelelor trecutului, clarviziune - pentru evenimentele din prezent si premonitie (sau profetie) in cazul evenimentelor din viitor.

Cercetările doctorului Osty
Primele cercetari stiintifice ale premonitiei se datoreaza unui francez: doctorul Eugene Osty (1874 - 1938) care, in laboratorul sau de la Institul Metafizic International (IMI) din Paris, testa in fel si chip calitatile de vizionari ale pacientilor sai. Astfel, intre cele doua razboaie mondiale, el a facut pe unul dintre cei mai buni subiecti ai sai, literatul Pascal Forthuny (1872 - 1963), o serie de 163 teste consecutive, al caror nivel de reusita a fost de 65 %.

Un alt cobai a fost Jeanne Leplace, un medic de sex feminin, care declara ca, in momentele de luna plina sau cand era furioasa ii cresteau capacitatile de clarvazatoare. In acele momente simtea o senzatie puternica in plexul solar manifestandu-se sub forma unei
calduri care parea ca erupe. Dar, de departe, cel mai bun subiect al doctorului Eugene Osty a fost germanul Ludwig kahn (1874 - 1938). Iata un test relevator in ceea ce priveste puterea sa.

Pe 21 februarie 1925, Kahn a solicitat un subiect care sa-si scrie gandurile cei trec prin minte pe trei bucati de hartie, apoi sa le indoaie de cat mai multe ori cu putinta, in timp ce iese din camera. Din motive de onestitate, a fost ales un general de armata, pe nume Ferrie. El a scris in prezenta doctorului Osty, cele trei mesaje: pe prima hartie a notat "lampa cu trei electrozi", pe cea de-a doua - "ipoteza lui Wegener", iar pe cea de-a treia - "sanatatea este bunul cel mai de pret". Dupa aceea, doctorul Osty l-a rugat pe Cahn sa se intoarca in camera, sa stea in picioare, la un metru si jumatate de general si sa spuna cu voce tare ce "vede" pe fiecare bucata de hartie. Iata raspunsul clarvazatorului:" Pe prima hartie ati scris: electrozi ..... lampa.... lampa cu trei electozi. Pe cea de-a doua : ipoteza cu Wegner. Pe cea de-a treia : sanatatea este bunul cel mai de pret".

Kahn reusise sa ghiceasca cele trei mesaje, ba chiar si ordinea in care fusesera scrise!

Clarviziune şi joc
In cartea sa, intitulata " Dezvoltati-va puterile paranormale ", parapsihologul francez Jcques Mandola releva un fapt straniu care nu poate fi considerat drept proba stiintifica, dar care nici nu este o simpla intamplare : numerosi clarvazatori au avut revelatia darului lor in urma unui soc fizic, sau afectiv intens. Astfel, celebrul Nostradamus a inceput a inceput sa-si scrie " centurile " la 36 ani, la doar cateva zile de la moartea primei sale sotii si a celor doi copii. Pascal Forthuny, care a colaborat cu doctorul Osty a devenit clarvazator la varsta de 47 ani, dupa ce si-a pierdut fiul.

Jeanne Leplace i-au sporit facultatile paranormale in urma a doua maladii: o scarlatina la 14 ani, si o gripa la 18 ani. Unul din cei mai cunoscuti clarvazatori din prezent, Mario de Sabato, a avut prima sa viziune in timpul celui
de-al doilea Razboi Mondial, la varsta de 7 ani, cand a anuntat, cu cateva zeci de secunde caderea unei bombe in apropierea imobilului in care locuia. Astfel, a salvat viata a 10 persoane. Celebrul Belline, supranumit " printul clarvazatorilor ", autorul best - sellerului " Cea de-a treia ureche " , si-a descoperit capacitatile de premonitie cand s-a imbolnavit de tuberculoza: " boala care ma tinea la pat fusese lucrul care a declansat eliberarea unei capacitati pe care nici nu o banuiam inainte sa intru la Sanatoriu ".

Dar astfel de fenomene nu li s-au intimplat doar clarvazatorilor europeni. Americanul Edgar Cayce (1869 - 1945), cunoscut pentru numeroasele sale preziceri proferate in stare de hipnoza (de aceea a si fost numit " profetul adormit "), si-a descoperit capacitatile de prezicere dupa ce a primit, pe cand era copil o lovitura de minge de baseball in vertebrele cervicale, soc care l-a lasat paralizat timp de mai multe luni.

O piaţă enormă
Este interesant de notat ca toti clarvazatorii, fie ei celebri sau anonimi, poseda o caracteristica comuna. In cabinetul lor, la cererea clientilor pe care ii consulta, prezicirele lor vizeaza intotdeauna patru domenii: dragoste, sanatatea, banii si locul de munca. Clientii clarvazatorilor fac parte din toate clasele sociale. Unii clarvazatori se pot lauda ca au in prezent printre clientii lor sefi de stat, regi, regine, ministri.

Succesul clarvazatorilor profesionisti se explica in mod esential prin faptul ca izbutesc uneori sa indrepte destine. Ei sunt asemanati cu psihiatrii si psihanalistii pentru ca, in camerele intunecate ale cabinetelor lor clientii isi dezvaluie secretele intime si asteapta ca influentile negative care le otravesc viata sa fie definitiv alungate de " cei care vad".

La ora actuala numarul clarvazatorilor este foarte mare. Unii dintre ei lucreza oficial, dar multi altii sunt niste sarlatani. Majoritatea clarvazatorilor sunt femei, reprezentand 80 % din total. Sa fie acesta o dovada a unei predominante a intuitiei si a sensibilitatii feminine in clarviziune ?
Fara indoiala.

3 comentarii:

Anonim 7 noiembrie 2009 la 22:25  

INTERESANT ARTICOL.
I-MI ADUCE AMINTE DE VANGA, O BULGAROAICA CARE DUPA CE A RAMAS OARBA LA VIRSTA DE 7 ANI, DACA NU MA INSAEL.
LA FEL NU POT SA NU-MI ADUC AMINTE DE ION TUGUI ALE CARUI CARTI DESPRE PREMONITII SI CLARVIZIUNI LE-AM CITIT SI RASCITIT.SI MULTI ALTI
ACUM SA NU LUAM IN CONSIDERARE TIGANCILE CA AR FI O PROSTIE MAI MARE DECIT TOATA OMENIREA LA UN LOC.
AICI INCAPE SARLATANIE CIT CUPRINDE SI NU E NIMIC DE COMENTAT.

Sergiu 27 noiembrie 2009 la 17:26  

Salut Diana!
Foarte interesant articol, dar cu parere de rau ai abbordat cam slabut tema din perspectiva abordarii stiintifice a tematicii, daca iti mai aduci tu aminte eu am scris teza de licenta asupra fenomenului de intuitie. Si pot sa zic ca atit premonitia, clarviziunea, retro-cognitia, telepatia si inca multe alte se incadreaza in fenomenul general de Intuitie. Cu parere de rau inca nu am ajuns la o concluzie finala bine stabilita referitor la mecanismele si "organele" care fac parte din procesul de Intuitie, ma refer la intuitie ca general, cu toate asa numitele subcategorii. Una ce este cert ca intuitia nu da gres, adica ea ne "aduce" informatia in format brut, pe care partile psihice sunt nevoite sa le interpreteze, si aici apare factorul psihic uman, care in foarte multe cazuri le interpreteaza incorect, greselile de interpretare apar de cele mai dese ori din cauza complexelor, stress-ului si a altor factori atit de natura psihica cit si fizico-biologica.
Cit referitor la afirmatia ca Femeile sunt mai des "inzestrate" cu darul Intuitiei decit Barbatii, din punctul meu de vedere este total gresit! aici este vorba mai mult de emisfera cerebrala dominanta si atit, conform rezultatelor cercetatilor mele diferenta este foarte mica, si nu poate fi luata in considerare.
Draga ADRIANA vorbind despre "Tigani" ca fenomen aparte in ceea ce priveste nivelul de dezvoltare al intuitiei, nu este corect de a afirma ca ei/ele sunt sarlatani. Populatia data are un nivel de intuitie dezvoltat si asta este demonstrat, cu parere de rau nu sunt documentat destul de bine pentru a face careva afirmatii mai serioase, cel putin ei nu trebuie priviti ca ceva "rau" in societate.

De Toate pentru Toţi 27 noiembrie 2009 la 18:30  

Bine Sergiu, nici nu ma indoiesc de profesionalismul tau in acest domeniu; astept cu nerabdare sa finalizezi studiul inceput referitor la acasta tema ca sa avem in raspuns bine definit, succes

free counters

English vs. Le francais

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP