Aho aho

>> duminică, 3 ianuarie 2010


La noi sărbătorile de iarnă sunt destul de aşteptate, în special de copii, şi prezintă un şir de tradiţii care s-au păstrat de-a lungul anilor (caprele, urăturile, babele, etc.). Anul acesta sclipirea sărbătorilor a fost anticipată de prima zăpadă care a intensificat atmosfera mistică din sînul fiecărei familii. Cu scopul de a petrece anul ce e pe sfîrşite se utilizează mai multe obiceiuri vechi. În continuare o să povestesc mai detaliat despre un obicei nespus de «delicios » care se desfăşoară în noaptea de Revelion, cînd se petrece ultima noapte din anul vechi.

Astfel pe 31 decembrie, în fiecare familie din localitatea noastră au loc pregătirile finale pentru a petrece vechiul an. Şi anume, acum gospodinele pregătesc ultimul «element culinar» - plăcinta – care este indispensabilă la ultima masă din an. Însă această plăcintă nu este una obişnuită pe care o facem în fiece săptămînă, sau pe care o cumpărăm de la alimentara preferată. Plăcinta din pragul noului an este de natură predictivă. De ce ? O să vă explic îndată. În interiorul plăcintei este introdusă o monedă, apoi la ultima masă din an, plăcinta se taie în atîtea bucăţi în dependenţă cîte persoane sunt la masă. Cea mai importanta parte a acestui obicei, este faptul că persoana care nimereşte bucata de plăcintă unde este moneda, va avea noroc tot anul, va avea un an prosper. Aşa că fiecare doreşte să-şi găsească «norocul » :).

După masa copioasă din fiecare familie, se aud şi primii urători care aduc cu ei numai urări de bine caselor pe la care se duc şi care primesc în schimb dulciuri, bani, fructe, etc. Mai jos puteţi vedea cum arată aceste urări. La mulţi ani !


3 comentarii:

Maxim&Julia 11 ianuarie 2010 la 17:33  

Totul este de nota 10+ lipsesc doar o colindatorii...

Maxim&Julia 11 ianuarie 2010 la 17:40  

Totul este de nota 10+ lipsesc doar colindatorii...OPINCUTA

Anonim 12 ianuarie 2010 la 20:57  

Salut!Am o propunere de facut niste bani cu blogul.Daca esti de acord intra pe www.ics-mobile.com la sectiunea Contact pentru a putea lua legatura.Trimite un mail daca vrei sa afli despre ce este vorba.

free counters

English vs. Le francais

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP