Cu multe emoţii, după zile întregi de pregătiri continui, şi ore reduse de somn iată că a sosit în sfîrşit ziua mult aşteptată, zi în care era planificată activitatea „Profesorul anului” (Raionul Cantemir). La acest concurs aveau să participe şapte profesori excepţionali (de la diferite discipline), fiecare cu talente remarcabile atît pe plan profesional cît şi creativ. Unul dintre aceşti participanţi excepţionali, a fost şi Parascovia Ichim (mama mea) – profesoară de matemtică şi fizică. De-a lungul întregii zile de concurs ea a demonstrat o prestaţie de nota zece la cele patru probe existente în agenda concursului. Prima probă a presupus să dea o lecţie publică în faţa unei clase pe care nu mai întîlnit-o niciodată; apoi au urmat celelalte trei probe: prezentarea, „În numele viitorului jur...” şi metamorfoza sufletului la care a venit cu idei inovatoare şi autentice. La ultima activitate Parascovia Ichim a invitat pentru a o susţine pe Oleg Mereoară (artist emerit al Republicii Moldova) care a jucat un rol foarte spiritual dintr-un monolog cunoscut.
Pe parcursul acestei zile au fost prezente diferite emoţii atît la public cît şi la participanţi; împliniri şi dezamăgiri; lacrimi de bucurie şi de tristeţe, etc., care nu au facut decît să amplifice atmosfera de sărbătoare şi să imortalizeze acele momente pentru totdeauna.
•Prezenţa unui câine sau a unei pisici în preajma copililor le întăresc acestora sistemul unitar
•După vârsta de 7 ani, copilul poate să îngrijească un animal de companie
Animalele de companie ajută la dezvoltarea emoţională şi psihologică a copilului. Copiii care trăiesc alături de un animal de companie au o imunitate mai bună şi interacţionează mai uşor cu cei din jur, relevă studiile internaţionale. Potrivit cercetărilor, copiii care au lângă ei un câine sau o pisică – cel mai adesea - sunt avantajaţi din mai multe puncte de vedere. Animalele contribuie la educarea şi dezvoltarea emoţională şi psihologică a copiilor prin îmbunătăţirea abilităţilor de socializare, dar aduc în acelaşi timp şi beneficii de sănătate. Astfel, copiii care cresc alături de un animal sunt mai puţin alergici. În plus, spun specialiştii, animalele devin prietenii celor mici, iar aceştia vor începe să li se destăinuie atunci când vor fi supăraţi, dovedind o mare capacitate de empatie. Ei învaţă astfel încă de mici ce înseamnă prietenia şi afecţiunea şi cum să devină mai responsabili, prin asumarea consecinţelor faptelor lor.
Copilul învaţă să-şi asume responsabilitatea „Prietenia care se leagă între cei mici şi animalele de companie porneşte de la nevoia de afecţiune atât a copiilor, cât şi a partenerilor de joacă necuvântători şi aduce beneficii întregii familii. Câinele şi pisica nu sunt doar tovarăşi de joacă, ci şi ascultători atenţi pentru cei mici; ei au mereu timp, oferă un sentiment de protecţie şi siguranţă, iar copiii le pot povesti tot ce au pe suflet”, declară Cristina Hegeduş, medic veterinar. Psihologii spun că prin îngrijirea unui animal de companie - fie că este vorba de o pisică, un câine, un papagal sau hamster - cei mici deprind simţul răspunderii şi respectul faţă de cei din jur. De aceea, afirmă specialiştii, este benefic pentru un copil să aibă în preajmă un animal de companie mai ales după vârsta de şapte ani, vârstă la care un copil poate fi responsabilizat. Oana Cuzino, medic şi prezentatoare a emisiunii „Ce se întâmplă, doctore?”, afirmă că este foarte important ca un copil să aibă drept partener de joacă un animal, dacă îşi doreşte. Vedeta are o fetiţă de şase ani şi patru animale de companie – trei câini şi un papagal. „Fetiţa mea a învăţat unele cuvinte de la papagalul nostru vorbitor. El spunea «tata», iar Nomi chiar a spus prima dată «tata», după ce a auzit pasărea”, îşi aminteşte vedeta Pro TV. „Nomi se ocupă de câini, declară, pentru Gândul, Oana Cuzino. Îi hrăneşte cel puţin o dată pe zi, dar supravegheată, şi le acordă timp, iar ei se dovedesc a fi nişte parteneri simpatici de joacă. Animalele de companie sunt un mijloc minunat de destindere, relaxare şi interactivitate, însă este nevoie de o expunere limitată, în sensul că sarcinile respective care i se dau copilului nu trebuie să-l depăşească pe acesta. În caz contrar, este posibil ca el să fugă de responsabilităţi”, consideră Oana Cuzino. De aceea, susţine vedeta, este foarte important ca un copil să aibă parte de compania unui animal atunci când şi-l doreşte.
Acordul privind micul trafic la frontieră semnat de România şi R. Moldova va intra în vigoare din 31 martie, a declarat premierul moldovean Vlad Filat, citat de Info-Prim Neo.
Imaginea 1/1
Filat a spus că până atunci urmează să fie deschise consulatele României la Bălţi şi Cahul, vor fi făcute toate operaţiunile de ordin tehnic pentru tipărirea şi eliberarea permiselor cetăţenilor din localităţile beneficiare de acest acord.
Totodată, Vlad Filat a precizat că în decurs de două săptămâni urmează să fie deschisă trecerea frontierei prin punctul Rădăuţi - Lipcani. Acest fapt a fost confirmat şi în discuţiile purtate pe parcursul vizitei preşedintelui României Traian Băsescu la Chişinău.
Premierul a dat asigurări că R. Moldova a făcut totul pentru deschiderea acestui punct de trecere la frontieră, exprimându-şi speranţa că şi partea română se va încadra în termenele convenite.
Anterior, preşedintele român a declarat în timpul vizitei la Chişinău că legea privind Acordul privind micul trafic de frontieră, adoptată recent de Parlamentul român, va fi funcţională şi aplicabilă cel mai târziu la sfârşitul lunii martie, după ce vor fi rezolvate detaliile tehnice pentru aplicarea sa. Acordul dintre România şi Moldova a fost semnat la 13 noiembrie 2009 la Bucureşti, cu ocazia vizitei premierului moldovean Vlad Filat, care solicitase ca acordul să fie ratificat până la sfârşitul anului. Conform acordului, cetăţenii care locuiesc în mod legal de cel puţin un an în zona frontierei comune vor putea să intre şi să rămână în zona de frontieră a statului vecin pentru o perioadă neîntreruptă de trei luni.
Accesul transfrontalier se va putea face pe baza unui paşaport valabil şi a permisului de mic trafic de frontieră, permis ce va avea valabilitatea cuprinsă între doi şi cinci ani. În expunerea de motive a legii, se arată că actul normativ nu contravine normelor europene privind securitatea frontierelor. "Aplicarea acordului corespunde şi interesului Uniunii Europene ca frontierele cu vecinii săi să nu constituie o barieră în calea comerţului, a schimburilor sociale şi culturale", se arată în expunerea de motive.