Animalele de companie ajută la dezvoltarea emoţională şi psihologică a copilului
>> marți, 16 februarie 2010
•Prezenţa unui câine sau a unei pisici în preajma copililor le întăresc acestora sistemul unitar
•După vârsta de 7 ani, copilul poate să îngrijească un animal de companie
Animalele de companie ajută la dezvoltarea emoţională şi psihologică a copilului. Copiii care trăiesc alături de un animal de companie au o imunitate mai bună şi interacţionează mai uşor cu cei din jur, relevă studiile internaţionale. Potrivit cercetărilor, copiii care au lângă ei un câine sau o pisică – cel mai adesea - sunt avantajaţi din mai multe puncte de vedere. Animalele contribuie la educarea şi dezvoltarea emoţională şi psihologică a copiilor prin îmbunătăţirea abilităţilor de socializare, dar aduc în acelaşi timp şi beneficii de sănătate. Astfel, copiii care cresc alături de un animal sunt mai puţin alergici. În plus, spun specialiştii, animalele devin prietenii celor mici, iar aceştia vor începe să li se destăinuie atunci când vor fi supăraţi, dovedind o mare capacitate de empatie. Ei învaţă astfel încă de mici ce înseamnă prietenia şi afecţiunea şi cum să devină mai responsabili, prin asumarea consecinţelor faptelor lor.
Copilul învaţă să-şi asume responsabilitatea
„Prietenia care se leagă între cei mici şi animalele de companie porneşte de la nevoia de afecţiune atât a copiilor, cât şi a partenerilor de joacă necuvântători şi aduce beneficii întregii familii. Câinele şi pisica nu sunt doar tovarăşi de joacă, ci şi ascultători atenţi pentru cei mici; ei au mereu timp, oferă un sentiment de protecţie şi siguranţă, iar copiii le pot povesti tot ce au pe suflet”, declară Cristina Hegeduş, medic veterinar.
Psihologii spun că prin îngrijirea unui animal de companie - fie că este vorba de o pisică, un câine, un papagal sau hamster - cei mici deprind simţul răspunderii şi respectul faţă de cei din jur. De aceea, afirmă specialiştii, este benefic pentru un copil să aibă în preajmă un animal de companie mai ales după vârsta de şapte ani, vârstă la care un copil poate fi responsabilizat.
Oana Cuzino, medic şi prezentatoare a emisiunii „Ce se întâmplă, doctore?”, afirmă că este foarte important ca un copil să aibă drept partener de joacă un animal, dacă îşi doreşte. Vedeta are o fetiţă de şase ani şi patru animale de companie – trei câini şi un papagal. „Fetiţa mea a învăţat unele cuvinte de la papagalul nostru vorbitor. El spunea «tata», iar Nomi chiar a spus prima dată «tata», după ce a auzit pasărea”, îşi aminteşte vedeta Pro TV.
„Nomi se ocupă de câini, declară, pentru Gândul, Oana Cuzino. Îi hrăneşte cel puţin o dată pe zi, dar supravegheată, şi le acordă timp, iar ei se dovedesc a fi nişte parteneri simpatici de joacă. Animalele de companie sunt un mijloc minunat de destindere, relaxare şi interactivitate, însă este nevoie de o expunere limitată, în sensul că sarcinile respective care i se dau copilului nu trebuie să-l depăşească pe acesta. În caz contrar, este posibil ca el să fugă de responsabilităţi”, consideră Oana Cuzino.
De aceea, susţine vedeta, este foarte important ca un copil să aibă parte de compania unui animal atunci când şi-l doreşte.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu