Gripa - profilaxie
>> marți, 10 noiembrie 2009
După cum suntem deja obişnuiţi cu diferitele subiecte, reportaje, emisiuni TV/radio, etc. despre gripă, unii dintre noi intră în panică, alţii devin mai conştiincioşi faţă de sănătatea lor, însă altora chiar nu le mai pasă ce se întîmplă, lăsînd totul la voia întîmplării. Adevărul e că gripa nu e chiar aşa de „fatală” precum se afirmă în diferite surse de informaţii, dar nici nu trebuie evitată, este nevoie doar de a se respecta cîţiva paşi importanţi (pe care îi însuşim încă din grădiniţă) şi sănătatea noastră va fi protejată, dar şi ameliorată:
- În primul rînd trebuie să ne alimentăm corect. Cînd spun „corect” mă refer la administrarea hranei regulat – după un orar strict (de trei ori pe zi ); hrana să fie bogată în vitamine, minerale şi fibre ( de preferat consumul cît mai des de crudităţi).
- Spuneţi DA numai băuturilor calde. Consumul de băuturi calde, în special ceaiuri de măr şi de coacaze negre, băute în perioadele reci ale anului, previn apariţia unei răceli, informează cercetatorii de la Universitatea Cardiff. Oamenii de ştiinţă susţin că milioane de indivizi răcesc, în fiecare an, mai ales în timpul sezonului rece. O simplă băutură caldă de fructe determină o barieră împotriva viruşilor care duc la apariţia răcelii, sau chiar a gripei, precizează specialiştii.
- Spălaţi-vă cît mai des pe mîini cu apă caldă şi cu săpun (în special după ce vă întoarceţi de la şcoală, serviciu, dintr-un loc public), mai ales înainte de masă.
- Faceţi sport! Mişcarea ameliorează circulaţia sangvină, şi prin urmare sîngele se îmbogăţeşte cu oxigen, fortificîndu-ne imunitatea.
- Fiţi calmi! O viaţa fără stres e ca şi cum ai trăi veşnic. Cum noi locuim într-o lume unde totul are o viteză nemaipomenită - şi prin urmare trebuie să ţinem pasul acestei vieţi pentru a supravieţui - stresul şi-a găsit un locuşor tare comod printre stilul nostru de trai, slăbindu-ne imunitatea şi o dată cu imunitatea redusă se duce şi la cedarea mai rapidă a organismului în faţa diferitor boli. Regăsiţi-vă calmul cu ajutorul melodiilor de relaxare, cu ajutorul aromoterapiei, cromoterapiei, masajului, etc.
- Zîmbiţi cît mai des şi bucuraţi-vă de viaţă. Cu cît vom fi mai plini de viaţă, cu atît energia pozitivă din jurul nostru va fi mai fortificată (la fel şi imunitatea) şi ne va proteja corpul de orice maladie. Vom inspira încredere şi confort sufletesc pentru cei ce vin în contact cu noi. Parapsihologii afirmă că aura fiecarei persoane protejează de atacul elementelor negative din exterior, şi atîta timp cît vom continua să gîndim pozitiv, să zîmbim şi să ne bucurăm de viaţă vom avea o imunitate şi o sănătate puternică.
După cum vedeţi, nu e imposibil şi nici greu să ne protejăm sănătatea de factorii negativi din exterior. Mult succes!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu